+387 65 309 863
+387 65 309 863

40. nedelja trudnoće – treći trimestar

Beba – 40. nedelja trudnoće

40. nedelja trudnoće vaša beba je jedna od 96% beba koje prednjače glavicom. Dugačka je prosječno 51,2 cm i teška 3462g. Njen imuni sistem je još uvijek nezreo. Beba prima antitijela kroz posteljicu a poslije rođenja majčinim mlijekom. Većina lanugo dlačica je već otpala sa bebine kože osim možda u naborima, po leđima i oko ušiju.

Mama – 40. nedelja trudnoće

Nastupila je poslednja nedelja vaše trudnoće. Svega 4% trudnica se porodi u izračunatom terminu za porođaj, a 96% njih se porodi 15 dana prije ili poslije tog termina.

Tokom 40. nedelje trudnoće ste vjerovatno najodlučniji da se što prije porodite. Tada osjetite duge i jake pripremne kontrakcije. Budite oprezni uskoro slijede prave kontrakcije. Kad započnu prave kontrakcije, one se stalno pojačavaju, postanu bolne, sve učestalije i duže.

Kontrakcije

Ako niste sigurni dali se radi o pravim kontrakcijama konsultujte svog ginekologa. Neki doktori vole vidjeti porodilje što prije u bolnici.

Ako počne da curi plodova voda bez obzira da li imate kontrakcije ili ne, morate se odmah javiti u porodilište da bi izbjegli infekciju i druge komplikacije. To je znak zadnje faze trudnoće i skorog početka porođaja. Zato ne gubite vrijeme, odmah se javite u porodilište.

Ako iznenada započne porođaj a vi ste sami bez vozača koji bi vas povezao u porodilište, pozovite hitnu pomoć i prijatelje. Mnoge bebe su rođene u ambulantama ili u kolima. Iako to nije idealno, važno je da u toku porođaja niste sami i da imate nekoga pored sebe.

Ginekolozi u toku porođaja ponekad provode proceduru koja se zove epiziotomija kako bi pomogli trudnicama da rode malo teže bebe.

Intervencije

Ima mnogo kontravezi u vezi sa ovom intrvencijom. Cilj epiziotomije je da spriječi cijepanje mekih tkiva porođajnog kanala u toku porođaja. Međutim neke studije ukazuju da se žene ne oporavljaju bolje ako su imale epiziotomiju i da upravo zbog nje mogu imati dodatne komplikacije. Razmotrite ovo pitanje sa vašim ginekologom.

Ako ne pokazujete znakove skorog porođaja u ovo vrijeme razgovarajte sa svojim ginekologom o mogućnosti indukcije porođaja. U 40. nedelji trudnoće grlić maternice bi trebao biti pomalo proširen, skraćen i smekšan. Ako to nije slučaj doktor vam može predložiti jednu ili više tehnika za potsticanje porođaja.

Jedna od takvih procedura je i dilatacija grlića materice prstom ginekologa pri čemu se pažljivo proširuje kanal grlića materice i odvajaju plodovi ovoji od njega njega (membrane stripping). Ovo može ponekada dovesti do kontrakcija koje će pokrenuti porođaj. Ova intervencija takođe može stimulirati vaše tijelo da počne sa proizvodnjom prostaglandina koji takođe podstiču porođaj.

Danas postoje razni medikamenti sa prostaglandinima koji to čine sa više uspjeha i sa manje rizika. Drugi daju prednost seksualnim odnosima koji mogu stimulisati kontrakcije i sazrijevanje grlića materice.

Pošto ste ušli u 40. nedelju trudnoće imate nadprosječne šanse da ugledate svoju bebu u nekoliko narednih dana. Te dragocijene posljednje momente trudnoće ostavite za sebe. Razgovarajte sa svojom bebom i partnerom odmarajte se tako da budete u potpunosti spremni kada vaša beba odluči da uđe u svijet u naš svijet.

Osmi obavezni ljekarski pregled trudnice je u 40. nedelji trudnoće.

Dr Boris i Bojana Škarica

40. nedelja trudnoće
Call Now ButtonPozovite