+387 65 309 863
+387 65 309 863

Kada je u pitanju namještanje atlasa u kiro centru Sarajevo prvo se pregleda svaki pršljen pacijenta. Posmatra se držanje pacijenta, njegov hod, sinhronizaciju pokreta, trofiku mišića i snagu mišića. Zatim se pregleda pokretljivost atlasa i ostalih pršljenova, pokretljivost ramenog zgloba koja se mjeri u stepenima, pokretljivost vratne kičme itd. Posle takvog pregleda dobije se cjelokupno stanje koštano mišićnog sistema pacijenta.

U poslednje vrijeme se jako puno govori o atlasu a zanemaruju ostali pršljenovi. Svaki diplomirani kiropraktičar mora znati namjestiti atlas. S tim što se mora napomenuti da se to ne radi samo jednom i zauvjek ostaje tako, već je atlas jedan dinamički segment koji se ne može fiksirati trajno. Ako je pomjeren iz nekog razloga zbog promjena u koštanom dijelu kičme, promjene u ligamentima ili ostalim aspektima koji regulišu njegov rad on povremeno ima tenedenciju da se smakne ili blokira. To može izazvati jako brojne tegobe, naročito u ramenom pojasu ili glavi ili praćeno vrtoglavicom. U kiro centru Sarajevo prvo ide namještanje atlasa pa se onda dalja pažnja usmjerava na druge pršljenove sa kojima pacijenti imaju probleme.

namještanje atlasa
Dr Boris Škarica – kiropraktičar – namještanje atlasa

Treba znati da nije uzrok raznih tegoba sam atlas i ne treba dizati veliku famu oko toga jer se namještanje atlasa svakako podrazumjeva. Kada pacijenti dođu u kiropraktičku praksu u Janji ili Sarajevu Dr Borisa i Bojane Škarica radiće se tretmani pogodni za tegobe koje pacijent ima i ako je potrebno namjestiti atlas svakako ukoliko se primjeti da je on blokiran. Radi se namještanje kukova ukoliko su u funkcionalnoj blokadi, namještanje zglobova na prstima, ručne zglobove, skočne zglobove i sve ostale tegobe koje se uoče. Uglavnom pacijenti koji dođu sa jednom tegobom obično pored nje imaju još 10 ili 20 tegoba.

Cilj je uraditi jedan cjeloviti tretman a ne parcijalni tretman jer tada dolazi do nevjerovatnog oporavka pacijenta i taj oporavak je momentalan. Kod mlađih osoba gdje nema oštećenja strukture kičme to se rješava kroz jedan tretman , a kod starijih gdje ima različitih strukturnih degenerativnih promjena zahtjeva višestruke tretmane. I kod starjih pacijenata dolazi do olakšanja tegoba.

Namještanje atlasa iskustva pacijenata govore o nevjerovatnim izliječenjima i preporodima.Možete pogledati na linku ovdje.

Za više informacija pozovite na 065 309 863.

“Kiro centar” Sarajevo, Obala Kulina bana 10.

Janja (pored Bijeljine), Ilindanska 1.

Copyright © 2020 Dr Boris i Bojana Škarica. Sva prava zadržana.

Nijedan dio ove publikacije ne smije se reprodukovati, prenositi, prepisivati, pohraniti u kakvom pretražnom sistemu. Ne smije se prevoditi na bilo koji jezik, u bilo kojem obliku ili na bilo koji način i bez pismene dozvole.

Call Now ButtonPozovite