+387 65 309 863
+387 65 309 863

Povrede u saobraćajnom udesu i sportske povrede – Zašto se tegobe javljaju tek nakon nekoliko godina?

Dr Boris Škarica

Povrede u saobraćajnom udesu manifestuju često kasne posttraumatske tegobe i česti su u zdravstevnoj praski. Savremeni način života povezan je sa brojnim mikro i makro traumama. Najčešće makro traume su u saobraćaju, zatim sportske povrede, radne povrede i tako dalje.

Konkretno traume u saobraćaju danas se vode kao lakše tjelesne povrede. Pod tim se podrazumjeva ukoliko nema lomova kostiju, ako nema oštećenja strukture nekih organa, kontuzije, komocije.

Povrede u saobraćajnom udesu

Masovna pojava je da se tokom vožnje dešavaju grčenja i različiti bolovi. Oni traju nekoliko dana ili mjesec dana i obično se pod tim smatra da je taj nemili događaj završen. Međutim kod takvih slučajeva posle pet do deset godina nekad i manje javi se odjednom čitav spektar različitih tegoba i promećaja. Najvažnije je to što se ne dovode u vezu sa prethodnom traumom.

Čak i najlakše povrede u saobraćajnom udesu nisu bezazlene

Naime kad neko jednom doživi saobraćajni udes sa trzajem tijela, i to ne mora biti povezano samo sa vratnom kičmom. Često je to i trzaj čitavog tijela onda dolazi do mikro trauma. Na primer: mekih tkiva, ligamenata koji služe da stabilizuju kičmu, diskova. Može doći do oštećenja fibroznih prstenova na diskovima, oštećenja paravertebralne sitne muskulature i tada slabi potporni sistem kičmenog stuba.

Diskovi imaju slabu sposobnost obnavljanja i onda zbog tih mikro trauma dolazi do bržeg trošenja tih dijelova. Tada počinju bolovi, tegobe i poremećaji. Tegobe ne nastaju samo u kičmi, počinje i glavobolja, poremećaji u disanju, poremećaji u probavnim organima, slabosti u rukama i nogama a da su pritom svi ti organi zdravi.

Kada se snimi kičma mogu se pronaći neke male promejne na diskovima ali to su promjene koje nastaju sa određenim odgodnim periodom se nazivaju kasne posttaumatske tegobe i poremećaji jer su u vezi sa onom traumom koja desila prije pet, deset ili više godina.  Važno je znati da svaki pad, saobraćajni udes, udarac, ranjavanje jer sve te traume prije ili kasnije dovode do razvoja poremećaja i tegoba.

Više o tretmanima kiropraktike Dr Borisa Škracie pročitajte ovdje.

Copyright © 2021 Dr. Boris i Bojana Škarica. Sva prava zadržana.

Nijedan dio ove publikacije ne smije se reprodukovati, prenositi, prepisivati, pohraniti u kakvom pretražnom sistemu niti prevoditi na bilo koji jezik, u bilo kojem obliku ili na bilo koji način, bez pismene dozvole.

Call Now ButtonPozovite