+387 65 309 863
+387 65 309 863

Panični napadi i poremećaji nestaju uz pomoć kiropraktike

Panični napadi su jedan entitent iz psihologije odnosno psihijatrije koji je sve zastupljeniji u zdravstvenoj praksi. Sa njima se postaje sve teže i teže nositi. Šta je to panični poremećaj? To je poremećaj koji se manifestuje iznenadnom pojavom veoma jakog staha na nivou panike koji je praćen različitim tjelesnim znacima. Na primer: iznenadno lupanje srca, preznojavanje, opštom slabošću, drhtanjem, malakasalošću, trnjenem. Neki od ljudi koji su pogođeni paničnim napadom povraćaju a neki imaju prolivaste tečne stolice i tako dalje.

panični napadi

Napadi traju različito od nekoliko minuta do desetak minuta a nekad i duže. Javljaju se jednom ili dva puta sedmičino ili dva do tri puta mjesečno. Može se reći da je ta klinička slika šarolika ali zajedničko za sve je iznenadna pojava straha. Kada se iznenada pojavi panični strah praćen ovakvim tjelesnim simptomima a pacijent je organski zdrav onda se to označava kao panični napad. Ukoliko se oni nastave pojavljivati periodično duži period onda se to zove panični poremećaj. Danas se to u psihijatriji liječi različitim medikamentima ali vrlo neuspješno.

Panični napadi – Pravi i lažni

Problemi koji mogu nastati pred spavanje bol u prsima, podzianje želuca, podizanje dijafragme i onda usled svih tih tegoba dobijate napad panike jer imate osjećaj gušenja.

Moraju se razlikovati pravi od lažnih paničnih napada. Pravi panični napadi su napadi kod kojih se prvo pojavi panični strah a naknadno se pojave tegobe. Lažni panični napadi su oni napadi kod kojih se prvo pojavi lupanje srca i drugi tjelesni znakovi pa se onda pojavi strah.

U čitavom tom konglomeratu poremećaja i tegoba strah je jedina normalna reakcija jer sasvim je normalno da neko dođe u stanje straha kada dobije iznenadnu vrtoglavicu ili osjećaj gušenja. To je sasvim normalna psihološka reakcija međutim u psihijatriji se ona vodi kao glavni simptom a ustvari je to normalna reakcija a sve ostalo (navedeni poremećaji) nije normalno. Ti poremećaji su disfunkcijski poremećaji zbog destabilizacije vagusa-simpatikusa povezanih sa blokadama u vratnoj kičmi.

Rješenje nije samo u psihijatriji

Kada kiropraktičkim tretmanom stabilizuje vratna kičma i grudna kičma onda više nema paničnih napada.

Posle toga više nema potrebe za lijekovima , međutim kod određene kategorije pacijenata koji su jako senzibilni, koji su osjetljivi, koji dugo godina pate od tog poremećaja oni su izgubili i samopouzdanje i samopoštovanje njih treba jedino podržati medikamentima ali važno je reći da panihčnih napada više nema i to je ono što je najvažnije.

Dakle kiropraktika nudi rješenje i u oblasti različitih psihičkih poremećaja koji su uzrokovani statičkim i dinamičkim poremećajima u kičmi.  U nekim situacijama ako neki panični napadi traju kraće npr. par mjeseci do godinu dana dovoljno je uraditi četiri do pet kiropraktičkih tretmana i potreba za medikamentima prestaje, međutim ako to duže traje onda je potrebna i pomoć u vidu podrške psihijatra kako bi se pacijenti polako skidali sa tih psihotropnih lijekova.

Video u kom Dr Škarica objašnjava panične napade i poremećaje možete pogledati ovde.

Copyright © 2020 Dr. Boris i Bojana Škarica. Sva prava zadržana.

Nijedan dio ove publikacije ne smije se reprodukovati, prenositi, prepisivati, pohraniti u kakvom pretražnom sistemu niti prevoditi na bilo koji jezik, u bilo kojem obliku ili na bilo koji način, bez pismene dozvole.

Call Now ButtonPozovite