+387 65 309 863
+387 65 309 863

Bol u vratu i leđima je danas skoro svakodnevna pojava kod čovjeka. Uspostavljanjem pogrešne dijagnoze i pijenjem različitih lijekova može doći do stvarnog oštećenja drugih oragana, a ustvari uzrok ovih tegoba je u kičmi.

Kada se ljekaru porodične medicine javi pacijent koji ima vrtoglavicu, omaglice ili smetnje sa vidom, ima bol u vratu i leđima, lupanje srca vrlo vjerovatno je da će ga taj ljekar poslati kod otorinolaringologa, oftamologa, neurologa i tako dalje. Jer takav pacijent ima višestruke tegobe iz različitih organskih sistema i ode kod različitih specijalista. Svaki mu da različite terapije i taj pacijent na kraju dođe kući sa pet različitih terapija. Što je najgore u tom slučaju, nijedna od tih pet terapija ne pomaže. Takav pacijent ulazi u stalni ciklus dijagnostike, stalne promjene lijekova što strahovito povećava troškove liječenja i na kraju izuzetno brine i neurotizira pacijenta. Tada ljekar kada ne može da razriješi šta je problem, kaže pacijentu ne bi bilo loše da malo odete kod psihijatra da se provjeri da li je nešto na nervnoj bazi. Takvo put usmjeravanja je pogrešan kao i samo liječenje. Danas, postoji mnogo pacijenata koji su prisiljeni da uzimaju pogrešnu terapiju koja im ne može pomoći i da godinama pate.

Bol u vratu i leđima

Pacijenti takođe mogu da se žale da ima jako lupa srce, da se preznojavaju, da imaju otežano disanje . U takvim slučajevima isključi se štitna žlijezda, srce i pluća kao mogući uzroci i ti pacijenti se i dalje šalju na dijagnostička ispitivanja. Ovakvih pacijenata ima bar 20% u primaranoj zdravstvenoj zaštiti i troše veliki dio sredstava koji se izdvaja za zdravstevnu zaštitu jer stalno odlaze kod ljekara.

Kako se otklanja bol u vratu i leđima

Taj problem može se razriješiti na jedan jednostavan način. To je jedan manipulativan zahvat na kičmi koji je krajnje bezazlen i neškodljiv po pacijenta. Potrebno je ustanoviti kakva je pokretljivost kičme i zglobova. Ovakva ispitivanja su isključivo za kiropraktičko dijagnostički postupak koji nije blizak ostalim ljekarima koji ne mogu utvrditi uzrok tegoba. Dr Boris Škarica je licencirani kiropraktičar koji je specijalizovan za uzroke ovih tegoba.

Uzroci brojnih tegoba koje se stalno pojavljuju a iza njih ne stoji nikakva konkretna bolest povezani su sa kičmom. Savremeni čovjek ima način života koji nije baš najzdraviji, a koji generiše čitav spektar tegoba. Nedovoljno kretanje, položaji tijela kada se radi za računarom, pisaćim stolovima postali su izvori brojnih tegoba iza kojih ne moraju stojati nikakva konkretna oboljenja. Sve ove tegobe su povezane sa blokadama kičmenog stuba i iritiraju odgovarajuće parove nerava i dovode do ispada iz funkcija određenih organa i organskih sistema . Ponekad to može biti poremećaj u funkciji jednog organa, a ponekad i poremećaj i čitavog organskog sistema pa i čitavog organizma u cjelini.

Za više informacija o kiropraktici više možete saznati na linku ovdje.

Kiropraktika Sarajevo – Kiro Centar Sarajevo

Copyright © 2021 Dr Boris i Bojana Škarica. Sva prava zadržana.

Nijedan dio ove publikacije ne smije se reprodukovati, prenositi, prepisivati, pohraniti u kakvom pretražnom sistemu. Ne smije se prevoditi na bilo koji jezik, u bilo kojem obliku ili na bilo koji način i bez pismene dozvole.

Call Now ButtonPozovite