+387 65 309 863
+387 65 309 863

Koje alternativna medicina vrste liječenja podrazumjeva

Alternativna medicina podrazumjeva vrste liječenja kao što su: kiropraktika i akupunktura. Jedini seritifkovani doktor kiropraktike u Bosni i Hercegovini je Dr Boris Škarica. Ova metoda liječenja zahtjeva svega dvije ruke i mnogo usavršavanja i iskustva u liječenju pacijenata.

Drugačiji naziv za ove vrste liječenja jeste alternativna medicina, manuelna medicina ili manuelna terapija. Nije samo lijek hemijski lijek već lijek može da bude i riječ, ljekovito bilje, različite ručne manipulacije, različiti fizikalni tretmani. Na neki način ovakve vrste liječenja su zapostavljene neopravdano većinom iz komercijalnih razloga jer je jednostavnije prepisati tabletu. Vrlo malo ljekara se jako slabo usmjerava ka ovom načinu usavršavanja jer pored znanja ovaj posao zahtjeva i vještinu.

Dakle, neko ko se bavi manuelnim tretmanom mora da dostigne jedan visok stepen vještine, da bi mogao da odradi te manuelne zahvate. Ovo ne samo da zahtjeva dodatnu edukaciju u inostranstvu već zahtjeva i dodatni napor. Nažalost, danas ljekari su jednoj velikoj vremenskoj stisci i nemaju dovoljno vremena za pacijente zato što je njihov rad normiran. Ovo znači da ljekar možda može odvojiti maksimalno 15 minuta, što nekada predstavlja nedovoljno vremena za posvećivanje pacijentima. Ovakvo šabloniziranje pregleda je na neki način osiromašilo medicinsku praksu i dehumaniziralo je.

alternativna medicina vrste

Alternativna medicina vrste

U svim kulturama svijeta postoje različite vještine i oblici liječenja rukama. Neke od zemalja koje to primjenjuju su Indija, Kina, Japan a takođe i u nekim od zapadno evropskih zemalja kao što su Engleska i Njemačka. Savremena manuelna terapija dolazie iz Amerike čiji je ona i patent jer cijeni ljudsko zdravlje i vrijeme. Kiropraktika kao metoda je toliko uspješna i danas je u jednom velikom usponu i to je treća zdravstvena profesija posle medicine i stomatologije. Naročito se primjenjuje u Americi, Njemačkoj i Kanadi. Dr Boris Škarica je diplomirao kiropraktiku u Berlinu. Danas se može reći da je kiropraktika malo i zaživjela u Bosni i Herecegovini. Relativno veliki broj ljudi je prošao kroz tretmane kiropraktike u ordinaciji Dr Boris i Bojana Škarica. Veliki broj svjedočenja i nevjerovantih izliječenja možete pogledati ovjde. Ova iskustva su uglavnom pozitivna a nekada i spektakularna.

Call Now ButtonPozovite