+387 65 309 863
+387 65 309 863

Čuveni zavodnik Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt  rođen je 1725. godine u Veneciji, bio je veoma inteligentan i obrazovan čovjek, koji je za vrijeme svog burnog života proputovao cijelu Evropu i družio se sa najmoćnijim i najobrazovanijim ljudima svog vremena.

Pravnik po struci, avanturista u duši bio je sveštenik, muzičar, oficir, špijun, diplomata, biznismen, diplomata, pisac, matematičar, plejboj…, ali uvijek na visokom nivou i sa stilom,

Njegova radoznalost, plahovita narav, žudnja za novim i nepoznatim vodila ga je kroz mnoge Evropske zemlje, a visoko obrazovanje, inteligencija, komunikativnost, rječitost i šarm omogućili su mu bliske kontakte sa najpoznatijim ljudima tog doba. Bio je nadaleko poznat kao neodoljivi zavodnik i malo je žena koje su uspjele da odole njegovom šarmu.

zavodnik

U široj javnosti poznat je po bezbrojnim ljubavnim avanturama koje je pred kraj života opisao u svom djelu, “Priča o mom životu” koja je svojevrsna autobiografija i veoma dragocijena hronika tog doba začinjena pikanterijama njegovog burnog ljubavnog života. Ime Casanova danas je sinonim za neodoljvog zavodnika.

Međutim, čak ni čuveni zavodnik Casanova, unatoč svom neospornom životnom iskustvu i svestranom obrazovanju, nije uspio do kraja proniknuti u tajnu ljubavi. Evo šta je Casanova rekao o ljubavi:

„Što je to ljubav? Uzalud sam pročitao sve što su o njoj napisali tobožnji mudraci, uzalud sam se i ja sam namudrovao, i sad i u mladosti, i nikad se nisam složio, niti ću se složiti da je ljubav samo jalov san ili bezvrijedna pustolovina. Jest, ona je ludilo, ali nad njim filozofija nema nikakve moći, ona je bolest koja napada čovjeka u svakoj dobi, a nema joj lijeka ako ga udari u starosti. O ljubavi, tko može reći što si ti?! Božica prirode! Gorčina od koje ništa nije slađe, slast od koje ništa  nije  gorče!  Božansko čudovište kojeg se bit nazire samo u proturječjima.“ Predstava o ljubavi i odnos prema njoj uglavnom se formiraju na osnovu kulturnih i tradicionalnih obrazaca, te osobnog iskustava. Taj odnos će biti pozitivan ako je lično iskustvo pozitivno, a negativan ako je iskustvo bilo negativno. Međutim, bez obzira na često bolna i razočaravajuća iskustva, većina priznaje veliku važnost i ulogu ljubavi.1

Preuzeto iz knjige “Ljubav” geneza – struktura – klasifikacija – svrha                                                                                      Autor: Dr Boris Škarica.  Izdavač:”Dobra knjiga” Hrasnica  Sarajevo Autorska prava zaštićena.

Više o ovoj temi vidi u knjizi “Ljubav” geneza-struktura-klasifikacija-svrha

Call Now ButtonPozovite