+387 65 309 863
+387 65 309 863

Kičmeni stub

Kičmeni stub omogućava uspravni hod čovjeka. On se sastoji od 33-35 pršljenova izmedju kojih se nalaze diskovi koji funkcionišu kao amortizeri. Postoje 3 dijela kičmenog stuba: vratni (cervikalni), grudni (torakalni) i slabinsko-krstačni (lumbosakralni). Spolja se na kičmeni stub pripajaju mišići koji omogućavaju različite pokrete. Unutar kičmenog stuba postoji kanal u kome se nalaze kičmena moždina i počeci (koreni) kičmenih živaca koji oživčavaju tijelo.Iz kičmene moždine izlaze korjeni koji, nakon izlaska izvan kičmenog stuba, formiraju nerve. Najčešće kod bolesti kičmenog kanala postoji pritisak na korjen nerva koji se manifestuje bolom, utrnulošću i slabošću duž celog nerva. Na primer diskus hernija izmedju 6. i 7. vratnog pršljena pritiska na koren nerva C7 i C8 i to se manifestuje bolom u vratu, ramenu i duž ruke sa utrnulošću prstiju i slabošću mišića ruke.

kičmeni stub

Bolovi u vratu

Bol u vratu je veoma čest u svakoj populaciji. Nažalost mnogo je onih koji često imaju bolne faze u vratu i ramenima ili su ti bolovi stalni i nikad ili rijetko prestaju. Pacijenti tada obično dobijaju informaciju od ljekara da boluju od cervikalnog sindroma, brahijalgije, spondiloze, skolioze, reume ili nečeg sličnog. Ustvari ove dijagnoze uopšte nisu precizne, ali su u blažim slučajevima dovoljne da se sprovede liječenje (upotreba analgetika sa ili bez fizikalnog tretmana). Ukoliko se ne otkrije gdje je izvor bola i koji patološki proces ga iritira liječenje obično nije uspešno ili postignuti rezultat nije dugotrajan. Ukoliko se otkrije tačno poreklo bola uspeh, i nakon dugog bola, se postiže u preko 80% slučajeva kiropraktičkim tretmanom.

Vratna kičma i vrtoglavice

Vrtoglavica se kao simptom može javiti i kao posledica promjena u vratnom dijelu kičme. Nastanak ovih vrtoglavica povezan je sa iritacijom korjena nerava koji prolaze kroz poprečne nastavke prvih 6 vratnih pršljenova.

Kad se ATLAS, tj prvi pršljen nalazi na pravom mestu, onda se i glava koja leži na njemu okreće zajedno sa njim, krv normalno cirkuliše kroz cervikalnu vratnu kičmu i nikakvi problemi nisu prisutni. Međutim, kod oko 90% ljudi, ATLAS je pomjeren sa svoga mjesta u jednu stranu, što može da prouzrokuje mnoge probleme. ATLAS tokom života može da se pomjeri iz mnogo razloga, usled raznih povreda bilo one sportske ili ne, padovima, saobraćajnim nezgodama, manipulacijama kojima se trza glava, naglim pokretima glave, pa čak i tokom samog poroda.

Kičmeni stub deformiteti

Deformiteti kičmenog stuba nastaju kada dođe do abnormalnosti kičmeog stuba (kičme), odnosno, prirodne krivine kičmenog stuba su poravnane ili prenaglašene u određenim oblastima.

Kičmeni stub, ili jednostavnije kičma, sastoji se od sitnih kostiju – pršljenova, naslaganih, zajedno sa diskovima, jedan na vrhu drugog. Zdrava (normalna) kičma, kada se posmatra sa strane ima nježne krivine, pomoću kojih apsorbuje stres iz tjelesnih pokreta i gravitacije.

Gledano sa leđne strane, kičma bi trebalo da se nalazi pravo na sredini leđa.

Kada dođe do abnormalnosti kičme, prirodne krivine kičmenog stuba su poravnane ili prenaglašene u određenim oblastima.

Postoje tri glavne vrste poremećaja krivine kičmenog stuba:

  • Lordoza – kičma osobe sa lordozom zakrivljena je značajno prema unutra u donjem dijelu leđa
  • Kifoza – nju odlikuje nenormalno zakrivljen gornji dio leđa (više od 50 stepeni krivine)
  • Skolioza– osoba sa skoliozom ima bočnu krivinu kičme. Kriva je često oblika slova S ili slova C.

Copyright © 2020 Dr. Boris i Bojana Škarica. Sva prava zadržana.

Nijedan dio ove publikacije ne smije se reprodukovati, prenositi, prepisivati, pohraniti u kakvom pretražnom sistemu niti prevoditi na bilo koji jezik, u bilo kojem obliku ili na bilo koji način, bez pismene dozvole.

Call Now ButtonPozovite