+387 65 309 863
+387 65 309 863

Bol u kičmi simptomi se mogu javiti u bilo kojoj životnoj dobi. Kičma kao jedna cjelina sastavljena je od pršljenova i nalazi se sa zadnje strane tijela i čini osnov kompletnog skeleta.

Dr Boris Škarica

Na slici se može vidjeti par pršljenova tj gornji i donji pršljen. Između trupova pršljenova nalazi se jedna pločica koja se naziva disk. On razdvaja trupove pršljenova i omogućava da između pršljenova slobodno mogu da izlaze spinalni nervi iz kičmene moždine. Ovo predstavlja jednu normalnu konfiguraciju pršljenova. Međutim, ukoliko iz nekog razloga dođe do oštećenja fibrozno elastičnog ruba ili diskusa onda njegova masa koja je u obliku želatina jednostavno iscuri. Zatim se izboči zajedno sa rubom i odlazi u taj kanal kroz koji prolazi spinalni nerv i dolazi do iritacije nerva.

Bol u kičmi simptomi

Bol u kičmi simptomi se javljaju i to postaje pravi radikularni sindrom kada se javljaju jaki bolovi niz ruku, jaki bolovi niz nogu i tako dalje. I to nije prava indikacija za kiropraktiku. Diskus hernija kao oboljenje nije izliječivo niti je iko može izliječiti, jer kada jednom disk pukne on je pukao za sva vremena, osim u nekim rijetkim izuzecima.

U ordinaciji Dr Boris Škarica moguće je pomoći u slučaju kada pacijent ima diskus herniju na taj način što će se deblokirati ostali pršljenove koji refleksnim putem zbog jakog bola dođu u stanje blokade pokretljivosti. Dakle, kada je u pitanju diskus hernija puno pacijenata ima problema i ima nejasnoća vezano za ovu oblast oboljenja. Otkloniti tegobe je moguće samo kiropraktikom kao dodatna tj pomoćna terapija.

Pravi kiropraktički tretmani se raspoređuju na 6 različitih tretmana. Pod ove tretmane spada kompletna kičma počevši od atlasa do trtice, namještanje zglobova, ramena, laktova,koljena i sve što je potrebno da se deblorkira i dovede u svoj red. Ukoliko nema strukturnih ili mehaničkih oboljenja na samoj kičmi i ako se radi o čistim blokadama pokretljivosti kroz nekoliko tretmana kiropraktike otkloniće se svi bolovi i tegobe.

Copyright © 2021 Dr Boris i Bojana Škarica. Sva prava zadržana.

Nijedan dio ove publikacije ne smije se reprodukovati, prenositi, prepisivati, pohraniti u kakvom pretražnom sistemu. Ne smije se prevoditi na bilo koji jezik, u bilo kojem obliku ili na bilo koji način i bez pismene dozvole.

Call Now ButtonPozovite